Stavros / Nea Vrasna

Stavros / Nea Vrasna

FOTO GALERIJA

Stavros („dragulj Makedonije“) je gradić sa 4000 stanovnika u opštini Rendina, lociran u zalivu Strimonikos, 75 km. istočno od Soluna, na mestu gde plavetnilo Egejskog mora „susreće“ gustim šumama obraslu planinu Holomontas. Blaga klima i dugačka peščana plaža osnove su duge tradicije i popularnosti ovog letovališta, zajedno sa brojnim prodavnicama, restoranima, tavernama, klubovima, kafićima, parkovima i malom lukom. Nedaleko od letovališta su LIDL i svi drugi veliki grčki supermarketi.

 

Letovanje u Stavrosu podjednako je dobar izbor za turiste svih generacija. Već od prvog dana boravka gost se oseća kao kod kuće a osim kupanja i odmaranja na plaži, tu su mogućnosti sportskih aktivnosti, šetnje gradićem ili u obližnjoj Asprovalti, izleti do Aristotelove Stagire, antičkog Amfipolisa ili manastira Sv. Georgija iz XIII veka. Na oko jedan sat vožnje (autoputem) su i Solun i Kavala a dobri lokalni putevi mogu vas, kroz živopisne predele, odvesti do bilo koje destinacije na Halkidikiju.

 

 

Nea Vrasna je relativno novo letovalište u zalivu Strimonikos, opština Volvi, regija Svetog Đorđa, na oko 80 km istočno od Soluna. Nalazi se između Stavrosa (5 km) i Asprovalte sa kojom je povezana šetalištem uz more (manje od 1 km). Nea Vrasna je idealno mesto za odmor. Letovanje ovde omogućava uživanje u predivnim, dugim peščanim  plažama, u kristalno čistom moru, lepom šetalištu. Plaža je takođe veoma uređena i organizovana, sa tuševima i kabinama za presvlačenje. Kafići imaju svoje ležaljke i suncobrane i uz naručeno piće mogu besplatno da se koriste.

 

Ovo mesto karakterišu i brojne taverne, riblji restorani, prodavnice, marketi, pekare, butici, povoljni hotelski i apartmanski smešaj. Letovanje u Nea Vrasni zadovoljiće sve ukuse i potrebe svih kategorija putnika a dobar je izbor i za porodice sa decom i za one koji vole mirniji odmor, jer je plaža prostrana i na njoj nikada nije prevelika gužva, posebno u delovima koji nisu kod barova i u samom centru mesta.  

 

Popularni su izleti do manastira Sv. Đorđa (XIII vek), do Aristotelove Stagire i naravno u Solun a plaže Sitonije na Halkidikiju su „na dohvat ruke“ vlastitim ili iznajmljenim automobilom.