Važeći uslovi za ulazak u Grčku

  

Državljani Srbije od 14. maja 2021. godine mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza. Između Grčke i Bugarske – Promahonas (radno vreme 00-24h)  i preko drumskog prelaza između Grčke i Severne Makedonije – Evzoni i Dojran (radno vreme 00-24h).

Ulazak u Grčku je moguć uz obaveznu prijavu (Passenger Locator Form – PLF) minimum 24 sata pre ulaska u Grčku i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave, link: https://travel.gov.gr/

Takođe, neophodana je jedna od sledećih potvrda:

– Potvrdu o vakcinaciji (Potvrda o potpunoj vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza. Neophodno je da prođe 14 dana od poslednje primljene doze. Potvrda mora biti dvojezična, ime I prezime na potvrdi treba da se podudaraju kao u pasošu) Vakcine koje Grčka prihvata: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm. **Na portalu euprava.gov.rs je moguće preuzeti Digitalni zeleni sertifikat,  sadrži i potvrdu o primljenim vakcinama protiv COVID 19 COVID 19

– Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili brzi Antigenski test, ne stariji od 48 sati (Za decu do 12 godina starosti nije potreban ni jedan od testova.)

– Potvrda da ste preležali COVID-19 u predhodnih 1 do 6 meseci. Ovo može biti dokazano i pozitivnim rezultatom na PCR molekularni ili antigenski test urađen u laboratoriji. **Na portalu euprava.gov.rs je moguće preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, koji sadrži i potvrdu o preležanoj bolesti COVID 19

Putnici na graničnom prelazu u Grčkoj mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Ukoliko je rezultat pozitivan, određuje se obavezna izolacija i putnici se smeštaju u karantinske hotele gde će biti testirani PCR testom kako bi potvrdili početnu dijagnozu. Putnici će provesti najmanje 10 dana u karantinu čije troškove snosi Grčka država.

Tokom boravka u R. Grčkoj turisti se moraju pridržavati pravila koja važe i za lokalno stanovništvo.

Više informacija možete naći na linku https://travel.gov.gr/#/   na srpskom jeziku

**

Digitalni zeleni sertifikat se može preuzeti samo uz prethodnu registraciju na portalu euprava.gov.rs

Svaki registrovan korisnik portala eUprava isključivo za sebe može da dobije Digitalni zeleni sertifikat. (Ukoliko neko od članova porodice želi da dobije Digitalni zeleni sertifikat, neophodno je da se samostalno registruje na Portalu eUprava i pokrene ovu uslugu).

Nakon uspešne registracije i prijave na portal, sertifikat se preuzima na padajućem meniju “Usluge” > “Zdravlje”> “COVID 19”> “Digitalni zeleni sertifikat”.

Trenutno, Digitalni zeleni sertifikat priznat je od strane sledećih država:

    1. Grčka
    2. Turska
    3. Mađarska
    4. Ujedinjeni Arapski Emirati 

YUTA Info

6